-->

×

VANAVOND.TV

TV Gids

Welkom op de nieuwe website van Vanavond.tv, de tv-gids voor de avond powered by TVGiDS.tv. Van de meest relevante televisiezenders laten wij zien welke programma's er tijdens primetime (19.00 tot 00.00) worden uitgezonden.

 
 

KOMENDE AFLEVERINGEN

UITZENDING GEMIST

16:10
15 februari 2020

DE VIJF SMAKEN VAN JOëL

Culinair magazine

Seizoen 1 - Aflevering 5 - Reportagereeks waarin culinair journalist Joël Broekaert een verrassende ontdekkingsreis maakt door de wereld van smaak.

Wat is umami?.

Umami is onze jongste basissmaak. Pas in 2002 werd officieel bewezen dat onze tong de smaak herkent. In Japan weten ze dit echter al lang. Joël reist af naar de bakermat van deze hartige smaak om te ontdekken wat umami is en waarom we er hier in het Westen nog zo onbekend mee zijn. Umami werd ontdekt door de Japanse professor Ikeda in Japans zeewier, dat de basis vormt van de meeste Japanse gerechten. In het gedroogde zeewier vond hij het stofje dat verantwoordelijk is voor de umamismaak. Joël leert hoe traditioneel zeewier verwerkt wordt en dringt langzaam door tot de kern van de smaak. Elk land heeft zijn eigen typische umamismaak. Een van de heftigste gerechten is het Zweedse surstromming: gefermenteerde vis met zo'n heftige geur dat Joël het met topchef Rikard Andersson alleen buiten op mag eten.

16:10
25 januari 2020

DE VIJF SMAKEN VAN JOëL

Culinair magazine

Seizoen 1 - Aflevering 4 - Reportagereeks waarin culinair journalist Joël Broekaert een verrassende ontdekkingsreis maakt door de wereld van smaak.

Waarom staat er zuur op ons menu?.

Er staan heel wat zure producten op ons menu. Toch is zuur vanuit de natuur eerder een waarschuwing dan een uitnodiging om iets op te eten. Waarom zijn we het dan toch gaan eten? Joël reist naar het land waar het enorm populaire gerecht ceviche - in zuur bereide vis - vandaan komt: Peru. Hier zijn limoenen de nationale trots en weten ze dus als geen ander wat je met zure smaken kan doen. Zuur is al eeuwenlang een belangrijke manier om eten langer houdbaar te maken. Joël leert de kunst van het fermenteren o.a. bij zuurhandel De Leeuw. Dit familiebedrijf komt voort uit de zuurkarren waar veel joodse families vroeger mee door de straten trokken. In Japan is zuur een lifestyle: in zuur gelegde groentes zijn een onderdeel van elke maaltijd. Voor hen is zuur niet weg te denken. Maar wanneer is zuur gezond en wanneer wordt zuur te zuur?